Dieta wegańska z roku na rok zyskuje na popularności, nawet w tak „mięsożernym” kraju, jakim jest Polska. Szacuje się, że już ponad 1 mln Polaków to wegetarianie i weganie. Warto wiedzieć, że te dwa sposoby żywienia różnią się od siebie, ponieważ weganie nie spożywają żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego. Pytanie więc, z czego produkuje się wegańskie lody naturalne? Wyjaśniamy.

Lody wegańskie – czy warto je produkować?

Tradycyjne lody naturalne powstają na bazie trzech składników: cukru, mleka oraz śmietanki. Sęk w tym, że dla weganina taka receptura jest nie do przyjęcia. Zarówno mleko, jak i śmietana to produkty pochodzenia zwierzęcego. Dlatego osoba, która zdecydowała się na dietę wykluczającą takie składniki, nie zostanie klientem lodziarni, która oferuje wyłącznie desery na bazie nabiału.

Mimo to, wcielając się trochę w rolę adwokata diabła, można powiedzieć, że wegan w Polsce jest na razie stosunkowo mało – pytanie więc, czy jest realne zapotrzebowanie na wegańskie lody rzemieślnicze? Zdecydowanie tak, i to z kilku powodów!

  • Roślinne lody kraftowe są po prostu ciekawe pod względem smaku oraz składu. Z uwagi na stosunkową „egzotyczność”, mogą przyciągać uwagę wszystkich Twoich klientów, nie tylko wegan. Sięgną po nie np. ci, którzy są ciekawi ich smaku, ale także poszukujący nietypowych połączeń składników.
  • Serwując wegańskie lody, pokażesz „inkluzywność” swojej oferty, a więc to, że nie wykluczasz z grona swoich klientów osób o specjalnych wymaganiach dietetycznych. To może być dobrze postrzegane, zwłaszcza przez młodszych odbiorców.
  • Przyciągniesz uwagę wegetarian oraz wegan i jest całkiem prawdopodobne, że – zwłaszcza jeśli działasz w mniejszym mieście – wybijesz się ponad konkurencję. Z czasem może Ci to pozwolić na poszerzenie portfela klientów, właśnie o tych, którzy należą do „wegańskiej społeczności”.

Dlatego włączenie wegańskich lodów rzemieślniczych do swojej oferty niesie za sobą duży potencjał biznesowy. Ale tylko pod warunkiem, że w ich przyrządzanie włożysz całe serce i dobrze poznasz sposób ich przygotowywania. Sam fakt, że lody będą wegańskie, to nie wszystko. Muszą jeszcze świetnie smakować i mieć idealną konsystencję, a przy okazji być dostępne w ciekawych wersjach aromatycznych.

Lody wegańskie: z czego się je robi?

Lody wegańskie można przygotować na dwa podstawowe sposoby.

  • Po pierwsze – za wegańskie lody można uznać wszelkiego rodzaju sorbety owocowe. Te, które powstają z połączenia wody, cukru oraz owoców lub koncentratów owocowych. Ale uwaga! Jeśli używasz półproduktów, koniecznie upewnij się, że nie zawierają one żadnych składników zwierzęcego pochodzenia, np. żelatyny czy koszenili (barwnika powstającego z owadów). To bardzo ważne – nie możesz wprowadzać (nawet nieświadomie) swoich klientów w błąd!
  • Po drugie, można też przygotować vege lody kraftowe, które smakiem i konsystencją będą przypominały (albo przebijały!) te tradycyjnie przyrządzane na mleku. Nabiał trzeba oczywiście czymś zastąpić – najczęściej zwykłe mleko zastępuje się mlekiem kokosowym,choć nie jest to jedyne rozwiązanie.

Wegańskie lody naturalne – czym zastąpić mleko?

Jak zrobić naprawdę dobre lody wegańskie? Receptur, które można znaleźć na rynku, jest co najmniej kilka. Wiele mówi się na przykład o tym, że bazą dla deseru mogą być… dojrzałe banany, które wystarczy pokroić na plasterki, zamrozić, a następnie zblendować i dobrze napowietrzyć. Potem wystarczy je połączyć z dodatkami, np. z owocami czy orzechami, podobnie zmiksować i gotowe. Taka receptura sprawdzi się jednak raczej w domowych warunkach.

Lody wegańskie z bananów - mk-komi.pl
Lody wegańskie mogą powstać z bananów połączonych z różnymi dodatkami. Można też do ich produkcji wykorzystać np. mleko migdałowe lub kokosowe.

A co zrobić w warunkach lodziarni rzemieślniczej? Mogą to być np.:

  • lody z mleka kokosowego – w celu ich przyrządzenia miesza się mleko kokosowe np. z sokiem z limonki i miodem, a następnie mrozi. Gdy składniki osiągną niską temperaturę, blenduje się je mikserem, wraz z dodatkowymi składnikami. W takiej postaci mogą trafić do konserwatora;
  • lody z mleka migdałowego – tu zasada jest podobna;
  • zdrowe lody z mleka owsianego.

Warto poeksperymentować z recepturami – tak aby ostatecznie osiągnąć perfekcję.

Uwaga! Duże znaczenie ma tutaj częste mieszanie zmrożonej masy, jak również jej odpowiednie napowietrzenie. Dlatego potrzebna będzie również dobra maszyna do lodów rzemieślniczych (frezer), która pomoże nadać mieszance optymalna konsystencję.

Warto pamiętać, że lody wegańskie mogą być nieco droższe w produkcji niż tradycyjne – z uwagi na to, że mleko kokosowe, migdałowe czy owsiane są bardziej kosztowne. Jednak klienci nie będą Ci mieli za złe, jeśli potraktujesz je jako „smak premium” i nieco podniesiesz cenę za porcję.