Cukrzyca jest jedną z najpoważniejszych chorób cywilizacyjnych naszych czasów. Szacuje się, że zmaga się z nią co 14. Polak, a liczba ta rośnie z roku na rok. To schorzenie wymaga stosowania specjalnej diety, z której niemal wykluczony jest cukier. Powoduje to wiele ograniczeń, np. związanych ze spożywaniem deserów. Jednak nie oznacza to, że cukrzyk nie może jeść zmrożonych deserów. Jeśli prowadzisz cukiernię czy lodziarnię, wprowadź do menu lody dla diabetyków!

Lody dla diabetyków, czyli jakie?

Jakie wymagania muszą spełnić lody, aby były odpowiednie dla osoby zmagającej się z cukrzycą? Podstawa to wykluczenie ze składu sacharozy, czyli cukru, którym słodzi się standardowo mrożone desery. Jeśli ten warunek zostanie spełniony, lody będą miały niższy indeks glikemiczny, a co za tym idzie – będą bezpieczniejsze dla diabetyków.

Wbrew pozorom da się zrobić dietetyczne lody, które dobrze smakują, a jednocześnie są korzystne dla zdrowia!

Dlaczego warto wprowadzić lody bezcukrowe do swojego menu?

Zastanawiasz się, czy lody dla diabetyków wzbudzą zainteresowanie Twoich klientów? Jak najbardziej tak! Ich włączenie do menu lokalu może znacznie podnieść jego atrakcyjność. Dlaczego?

Diabetyczne lody przyciągną klientów z cukrzycą

Osób zmagających się z tą chorobą jest coraz więcej, a liczba lokali serwujących dania zgodne z ich wymogami dietetycznymi – niewiele. Wprowadzając lody dla cukrzyka, możesz szybko zdobyć nowych i lojalnych klientów, którzy będą powracać i rekomendować Twój lokal innym osobom z tym schorzeniem.

Dietetyczne lody bez cukru zachęcą osoby dbające o sylwetkę

Po wersję lodów bez cukru chętnie sięgną np. osoby, które aktualnie się odchudzają i chcą zjeść deser bez wyrzutów sumienia. Mogą nim być również zainteresowani ci, którzy po prostu prowadzą zdrowy tryb życia (przede wszystkim z myślą o nich warto zadbać o naturalne składy!), a także sportowcy. To już bardzo duża grupa klientów!

Zbudujesz wizerunek lokalu, który jest „fit”

Zapracujesz na markę, która zyska uznanie w otoczeniu – to znacznie ułatwi Ci prowadzenie działań promocyjnych i pomoże zwiększać świadomość lokalnej społeczności, że Twoja lodziarnia i cukiernia istnieje i oferuje smaczne desery dla osób o specjalnych wymaganiach.

Warto przy tym wiedzieć, że przepis na lody dla diabetyków nie jest nadmiernie skomplikowany – przyrządzisz je, wykorzystując już posiadane maszyny do robienia lodów. Tej sztuki możesz się nauczyć np. na dobrym szkoleniu dla lodziarzy.

Jak zrobić lody dla cukrzyka?

Zastanawiasz się, w jaki sposób przygotować lody dla diabetyków? Przepis nie jest skomplikowany, choć trzeba pamiętać, że istnieje w sporej liczbie wersji. To jednak dobra wiadomość, która oznacza, że możesz sobie pozwolić na eksperymentowanie i zaproponować swoim klientom różne odmiany dietetycznego deseru.

Aby przygotować odpowiednie lody bezcukrowe, możesz:

  • zastąpić cukier biały czy trzcinowy inną substancją słodzącą – wbrew pozorom wcale nie musi być to sztuczny słodzik. Dziś najpopularniejszymi alternatywami dla cukrzyków są: ksylitol, stewia, erytrytol, a także tagatoza. Trzeba jednak pamiętać, że sacharoza odgrywa także istotną rolę dla konsystencji lodów, więc trzeba wiedzieć, jak poszczególne jej zamienniki wpływają na formułę zmrożonego deseru. Najlepiej nauczyć się tego w praktyce, podczas szkolenia;
  • wykorzystać do ich przyrządzenia mrożone banany – sprawdzają się też przy tworzeniu lodów wegańskich. Z uwagi na to, że zawierają fruktozę, są nieco bardziej przyjazne dla diabetyków, choć ich indeks glikemiczny nie należy do bardzo niskich. Trzeba więc o tym jasno poinformować klientów.
Lody bezcukrowe z bananów - mk-komi.pl
Lody bez dodatku cukru można przyrządzić z bananów. Mają nieco niższy indeks glikemiczny, ale nadal zawierają cukier. Mogą być odpowiednie dla osób na diecie, ale cukrzyków należy poinformować o obecności bananów.

Warto przy tym pamiętać, że wspomniane powyżej sposoby na to, jak zrobić lody dla cukrzyka, są jedynie wskazówką do przygotowania bazy do deseru. Później możesz jej nadawać rozmaite smaki, np. poprzez dodanie orzechów, kakao, owoców o niskim indeksie glikemicznym (np. truskawek czy kiwi) i tym podobnych składników. Im ciekawsze wersje lodów dla cukrzyków zaproponujesz, tym większe wzbudzą one zainteresowanie u gości Twojego lokalu. Warto się postarać i poszukać interesujących połączeń – to może być sposób na wyróżnienie się na tle konkurencji i pozyskanie klientów także poza sezonem.

Czy żeby zrobić lody dla cukrzyka potrzebny jest specjalny sprzęt?

Lody dla diabetyków mogą powstać w standardowych maszynach do produkcji lodów rzemieślniczych, choć możliwe, że trzeba będzie nieco zmienić program ich pracy – tak aby dopasować go do konsystencji mieszanki bez cukru. Informacji na ten temat warto szukać u autoryzowanego dystrybutora urządzeń do przygotowywania lodów. Potrzebujesz pomocy w otwarciu lodziarni lub poszerzeniu jej oferty o produkty dla diabetyków? Przydatne informacje uzyskasz, kontaktując się z ekspertami MK KOMI. Zadzwoń lub napisz!