Współcześnie nawet produkcja lodów naturalnych nie odbywa się całkowicie tradycyjnie, ponieważ wymaga wykorzystania urządzeń, które ją wspierają. Maszyna do lodów gałkowych nazywana również frezerem to najważniejszy element każdej lodziarni – to właśnie w niej przygotowana baza zostaje wstępnie zmrożona i napowietrzona, zamieniając się w lody. Dowiedz się, jak wybrać frezer do lodziarni i na jakie jego parametry zwracać uwagę.

Maszyny do lodów tradycyjnych – czego potrzebujesz?

Słowo „tradycja” raczej nie kojarzy się z wykorzystaniem wielu maszyn, ale obecnie to właśnie lody produkowane tradycyjnymi, naturalnymi metodami wymagają największego wsparcia ze strony technologii. Głównym urządzeniem w każdej lodziarni jest frezer znany również jako maszyna do produkcji lodów gałkowych. To urządzenie, które mrozi, a jednocześnie intensywnie miesza wlaną do niego bazę, przez co zostaje ona właściwie napowietrzona. Efektem jest gładka, jedwabista i wstępnie zmrożona masa, którą następnie można poddać procesowi mrożenia szokowego, by zachowała swoją strukturę i smak, a w dalszej kolejności umieścić w przechowalniku mroźniczym, gdzie będzie oczekiwać na przeniesienie do witryny i sprzedaż.

Produkcja lodów „na zimno” vs „na gorąco”

Wyposażenie lodziarni zależy od tego, jaką metodą będą przygotowywane lody. Łatwiejsza metoda „na zimno” może być realizowana w zasadzie tylko z użyciem frezera. Wówczas produkcja lodów naturalnych musi się odbywać na bieżąco, ponieważ mieszankę na każde lody przygotowuje się oddzielnie, a po ukończeniu procesu produkcyjnego nadają się one do spożycia zaledwie przez 1 – 2 dni. To metoda zalecana właściwie tylko dla małych lokali i przy wytwarzaniu jedynie kilku smaków.

Produkcja „na gorąco” jest bardziej skomplikowana, ale też bardziej opłacalna i wygodniejsza przy wielu smakach i wyższej sprzedaży. Wówczas oprócz wymienionych wyżej urządzeń potrzebujesz pasteryzatora i dojrzewalnika. Należy również pamiętać, że w każdej lodziarni potrzebny jest profesjonalny mikser do lodów służący do mieszania bazy z dodatkami smakowymi.

Maszyna do lodów gałkowych – jedno czy wielofunkcyjna?

Maszyna do lodów gałkowych może pełnić jedną lub dwie funkcje. Według tzw. starej szkoły wytwarzania lodów stosuje się maszyny jednofunkcyjne, czyli tradycyjne frezery. Wówczas proces produkcji wygląda w skrócie tak, jak opisano powyżej. Zakup kilku maszyn, które pełnią odrębne funkcje, wymaga jednak sporych nakładów finansowych i dość dużej przestrzeni w lokalu. Dlatego nie zawsze jest najlepszym rozwiązaniem.

Wielu właścicieli lodziarstwa chętniej prowadzi produkcję zgodnie z tzw. nową szkołą. Wówczas maszyna do lodów gałkowych pełni funkcję zarówno frezera, jak i pasteryzatora. Masa może być najpierw podgrzana do temperatury, w której następuje pasteryzacja (ok. 85°C), a kolejno schłodzona. Później jest przekazywana do frezera, który zajmuje się jej napowietrzeniem i zmrożeniem. Praca odbywa się w obiegu zamkniętym, co pozwala zachować najwyższe standardy higieny. Wielofunkcyjne maszyny do lodów rzemieślniczych to rozwiązanie, które może być korzystne dla tych lodziarni, w których:

  • produkcja odbywa się na niewielką skalę (mała ilość smaków),
  • nie ma wystarczająco miejsca by zamontować oddzielny pasteryzator,
  • każdy smak jest komponowany z indywidualnie przygotowywanej bazy,
  • sprzedaje się wyłącznie bardzo świeże lody,
  • produkuje się smaki niszowe i eksperymentalne.

Warto pamiętać o tych kryteriach, wybierając wyposażenie lodziarni!

Maszyna do lodów gałkowych typu „dwa w jednym” Coldelite Compacta Vario - mk-komi.pl
Maszyna do lodów gałkowych typu „dwa w jednym”, taka jak Coldelite Compacta Vario, może być dobrym rozwiązaniem do niewielkich lodziarni, szczególnie takich, w których produkuje się każdego dnia kilka smaków.

Maszyny do lodów tradycyjnych – na co zwracać uwagę?

Wybór konkretnego typu maszyny do lodów tradycyjnych powinien być podyktowany przede wszystkim wielkością produkcji i warunkami, w jakich będzie działać lodziarnia. Poza tym należy jednak zwracać uwagę na określone parametry urządzeń do wytwarzania mrożonych deserów. Jakim konkretnie?

● System chłodzenia wodą czy powietrzem?

Dostępne są maszyny do lodów chłodzone wodą lub powietrzem. Chłodzenie wodą jest bardzo wydajne, ale wymaga podłączenia do instalacji, a zatem tworzy pewne ograniczenia. Maszyny chłodzone wodą są też droższe. System powietrzny zapewnia za to swobodę zastosowania – taka maszyna nie potrzebuje podłączenia do hydrauliki, a zatem może być stosowana w wielu miejscach, również na zewnątrz. Zwykle pracuje jednak głośniej i mniej wydajnie.

● Wielkość wsadu

Przed zakupem koniecznie należy sprawdzić możliwości urządzenia – to znaczy m.in. wielkość wsadu, która determinuje, jaką porcję lodów można przygotować podczas procesu. Wydajność maszyny do lodów rzemieślniczych decyduje o wydajności całej lodziarni, dlatego należy się dokładnie zastanowić, ile lodów chcesz i powinieneś wytwarzać każdego dnia.

● Klasa energetyczna

Warto sprawdzić również moc oraz zużycie energii – najbardziej opłacalna jest inwestycja w nowe urządzenia o wysokiej klasie energetycznej. Ich utrzymanie jest bowiem znacznie tańsze.

● Marka

Ważna przy wyborze nie tylko samej maszyny do lodów gałkowych, ale ogólnie urządzeń wykorzystywanych w lodziarniach,  jest też renoma marki oraz jakość wykonania. Aby produkcja lodów naturalnych była całkowicie bezpieczna, należy się upewnić, że wszystkie urządzenia spełniają normy dotyczące higieny, a ich elementy są solidne. Wysokiej jakości sprzęt to często również wygodna, intuicyjna obsługa – gotowe programy pracy oraz inne przydatne funkcje. Renomowana marka zwykle dysponuje też rzetelnym serwisem oraz zapewnia dostęp do części zamiennych. Prowadzenie lodziarni z dobrym sprzętem jest więc po prostu łatwiejsze i bezpieczniejsze. Ponadto uznani w tej branży producenci oferują swoim klientom szerokie i często bezpłatne wsparcie w zakresie szkoleń, warsztatów i prezentacji.

Jeśli chcesz bezbłędnie rozpocząć działalność w branży lodziarskiej, skontaktuj się z nami! Jesteśmy specjalistami w zakresie sprzętu do lodziarni, a swoim klientom oferujemy nie tylko wysokiej jakości wyposażenie, ale również kompleksowe i szczegółowe doradztwo.