Lody z maszyny, popularnie określane lodami włoskimi lub z automatu, to zupełnie inny produkt niż te serwowane na gałki. Od tych drugich różnią się przede wszystkim konsystencją. Zastanawiasz się, jak wygląda technologia produkcji lodów z automatu i jakie komponenty można wykorzystać do ich produkcji? Oto najważniejsze informacje na ten temat.

Czym wyróżniają się lody włoskie?

Lody z maszyny, z automatu, włoskie – jakkolwiek ich nie nazwać, ta odmiana zmrożonego deseru jest jedną z najpopularniejszych na świecie. Być może z uwagi na charakterystyczny wygląd i sposób nakładania, ale przede wszystkim – przez specyficzną, bardzo lekką i miękką konsystencję.

Lody z automatu mają zupełnie inną niż gałkowe, bo półpłynną konsystencję. To ona pozwala nakładać je do rożka albo w stylu amerykańskim (kręconym), albo włoskim. Inny poziom gęstości, którym wyróżniają się lody soft (bo tak określa się je w gastronomii) wymaga również zastosowania zupełnie innego procesu produkcyjnego.

Jak wygląda proces produkcji lodów z maszyny?

Technologia produkcji lodów z automatu jest znacznie prostsza niż ta stosowana przy wytwarzaniu tradycyjnej formy tego deseru. Z czego to wynika? Tu nie ma konieczności wielogodzinnego mieszania i napowietrzania kompozycji składników, ani też wcześniejszej pasteryzacji czy długiego „dojrzewania” mieszanki. Pracę wykonuje odpowiednio dobrany automat do lodów włoskich, którego zadaniem jest zmrażanie deseru w sposób ciągły.

Czytaj więcej: Jaka maszyna do lodów włoskich? Przegląd możliwości

Komponenty do produkcji lodów włoskich

Na naszym blogu pisaliśmy już o tym, jak wybrać odpowiednie maszyny do lodu[2] . Jednak dobry automat – choć absolutnie kluczowy – nie jest jedynym elementem niezbędnym do tego, aby powstający deser był pyszny.

Równie istotne jest to, jakie półprodukty do produkcji lodów zostaną wykorzystane.

Możesz skorzystać z dwóch typów gotowych mieszanek: w proszku oraz w płynie. Czym się różnią i co wybrać?

Lody soft z proszku

Proszki to bardzo często wykorzystywane półprodukty do produkcji lodów włoskich. W ich składzie najczęściej znajdują się mleko i śmietanka w proszku, cukier oraz emulgatory i zagęszczacze. Aby produkować z nich lody, należy je rozpuścić w mleku – w proporcjach zależnych od receptury konkretnego producenta.

Stosowanie proszku daje Ci większą kontrolę nad konsystencją samej masy, ale wymaga dodatkowej pracy włożonej w dokładne wymieszanie składników. Oczywiście to zadanie może wykonać również odpowiednio dobrana maszyna – jednak jego wykonanie może wymagać odrobinę więcej czasu.

Proszki mają zazwyczaj dłuższą datę przydatności do spożycia, a wiele ich formuł jest pozbawionych konserwantów – są to suche półprodukty, które nie ulegają szybkiemu zepsuciu.

Koszt produkcji lodów z maszyny z użyciem proszku

A co z kosztem? Zakup proszku jest tańszy niż gotowej masy płynnej, jednak trzeba dodać jeszcze koszt mleka. Ostatecznie koszt produkcji lodów tą metodą może być nieco niższy niż przy korzystaniu z mieszanek płynnych, jednak nie jest to regułą.

Lody włoskie z maszyny z gotowych mieszanek

Największym plusem gotowych mieszanek jest oczywiście wygoda ich stosowania. Taki półprodukt wystarczy wlać do automatu. Nie ma konieczności jego dodatkowego przygotowania do serwowania. Dlatego zwłaszcza firmy, które prowadzą mobilne lodziarnie w punktach o dużym ruchu, sięgają po to rozwiązanie.

Trzeba jednak pamiętać, że gotowa mieszanka wymaga odpowiednich warunków przechowywania, a także ma określony czas przydatności do wykorzystania. Dlatego może być mniej korzystna w punktach o niewielkim ruchu.

Lody włoskie o różnych smakach - mk-komi.pl
Lody z maszyny mogą mieć różne smaki. Do ich uzyskania są potrzebne odpowiednio dobrane mieszanki do produkcji.

Koszt produkcji lodów z gotowych mieszanek może być nieco wyższy niż przy wykorzystaniu proszku, jednak istnieje mniejsze ryzyko, że pracownik pomyli proporcje i dojdzie do zmarnowania materiału.

Czy lody z maszyny można produkować w oparciu o autorską recepturę?

Produkcja lodów z automatu może być również prowadzona na bazie nieprzetworzonych, naturalnych składników – np. mleka, śmietanki, cukru czy jogurtu, jednak wymaga to stworzenia szerszego zaplecza gastronomicznego – zwłaszcza jeśli ma powstać kilka różnych smaków. Koszt produkcji będzie wówczas również wyższy, a proces wytwarzania potrwa dłużej i będzie wymagał większego zaangażowania. Dlatego w punktach z bardzo dużym ruchem taka operacja logistyczna może być nieopłacalna.

Możesz za to wzbogacić dobrej jakości mieszanki do tworzenia lodów włoskich o świeże owoce – odpowiednio dobrane maszyny pozwalają na ich dodawanie do bazy już w automacie. Chcesz się dowiedzieć więcej o procesie produkcji lodów włoskich i dobrać odpowiednie automaty oraz komponenty? Skontaktuj się i uzyskaj więcej informacji!